info@smile4kids.ro

0761 888 761

Gingii inflamate - Cauze, simptome si tratament

Gingii inflamate: Ce sunt, cum le recunoaștem și cum le tratăm

Gingiile inflamate reprezintă o afecțiune comună a cavității bucale, caracterizată prin roșeață, umflături și durere în zona gingivală. Această inflamație, cunoscută și sub numele de gingivită, apare atunci când placa bacteriană se acumulează pe dinți și gingii, provocând iritații și răspunsuri inflamatorii. Dacă nu este tratată, gingivita poate progresa către forme mai severe, afectând nu doar gingiile, ci și structurile de susținere ale dinților. Gingiile inflamate pot fi recunoscute prin semne vizibile precum sângerarea în timpul periajului sau utilizării aței dentare, dar și prin simptome subtile cum ar fi sensibilitatea crescută sau respirația urât mirositoare.

Cauze principale pentru inflamarea gingiilor

Inflamarea gingiilor este o problemă frecventă care poate duce la complicații grave dacă nu este tratată la timp. Înțelegerea cauzelor principale te poate ajuta să previi această afecțiune și să menții sănătatea orală. Iată cele mai comune motive pentru care gingiile tale se pot inflama:

 • Igienă orală deficitară: Dacă nu te speli pe dinți și nu folosești ața dentară regulat, placa bacteriană se acumulează pe dinți și gingii. Aceasta irită gingiile și provoacă inflamații, cunoscute și sub numele de gingivită.
 • Fumatul: Fumatul reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, inclusiv a celor din cavitatea bucală. Fumătorii sunt mult mai predispuși să dezvolte gingii inflamate și alte boli parodontale.
 • Alimentație nesănătoasă: O dietă bogată în zaharuri și carbohidrați rafinați favorizează formarea plăcii bacteriene. Lipsa nutrienților esențiali slăbește gingiile și le face mai susceptibile la inflamații.
 • Dezechilibre hormonale: Modificările hormonale, cum ar fi cele din timpul sarcinii, menstruației sau menopauzei, pot crește sensibilitatea gingiilor și riscul de inflamație.
 • Medicamente: Anumite medicamente, precum antidepresivele și medicamentele pentru epilepsie, pot avea ca efect secundar inflamația gingiilor.
 • Boli sistemice: Afecțiuni precum diabetul reduc capacitatea organismului de a combate infecțiile, inclusiv pe cele gingivale. Persoanele cu astfel de boli au un risc mai mare de a dezvolta gingii inflamate.

Consultă un medic stomatolog și participă la controale regulate pentru a identifica și trata din timp problemele gingivale. Aceste măsuri de profilaxie dentară te ajută să previi complicațiile și să menții sănătatea gingiilor tale.

Simptome ale gingiilor inflamate

Recunoașterea simptomelor gingiilor inflamate este esențială pentru a interveni la timp și a preveni complicațiile. Dacă observi semne de inflamație, este important să consulți un medic specialist pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. Iată principalele simptome ale gingiilor inflamate și motivele pentru care apar:

 1. Roșeață și umflături: Gingiile tale devin roșii și umflate din cauza răspunsului inflamator al organismului la acumularea de bacterii și placă pe dinți și gingii.
 2. Sângerări: Gingiile inflamate sângerează ușor în timpul periajului sau folosirii aței dentare. Acest lucru se întâmplă din cauza fragilității crescute a țesutului gingival inflamat.
 3. Durere și sensibilitate: Gingiile inflamate pot fi dureroase și sensibile la atingere sau la consumul de alimente și băuturi calde sau reci. Inflamația irită terminațiile nervoase din gingii, provocând disconfort.
 4. Respirație urât mirositoare: Bacteriile care cauzează inflamația gingiilor pot produce compuși sulfurici, ducând la o respirație neplăcută și persistentă.
 5. Retracție gingivală: În cazurile avansate, gingiile inflamate se retrag, expunând o parte mai mare din dinți. Acest lucru poate duce la sensibilitate și crește riscul de carii.

Pentru a preveni și trata aceste simptome, vizitează regulat un medic stomatolog pentru îngrijirea orală. Acest lucru te ajută să menții gingiile sănătoase și să eviți complicațiile pe termen lung.

Ce este gingivita?

Gingivita este o formă ușoară și comună de boală gingivală care provoacă iritații, roșeață și umflături la nivelul gingiilor, în special în zona din jurul bazei dinților. Apare din cauza acumulării de placă bacteriană pe dinți și gingii, ceea ce duce la inflamare. Dacă nu tratezi gingivita, aceasta poate progresa către forme mai grave de boli parodontale, care pot afecta serios sănătatea orală. Printr-o igienă orală corespunzătoare și vizite periodice la specialist, poți menține sănătatea gingiilor și a întregii cavități bucale.

Gingii inflamate la copii și adolescenți

Gingii inflamate la copii si adolescenti

Gingiile inflamate nu afectează doar adulții, ci și copiii și adolescenții. La această vârstă, inflamația gingiilor este adesea cauzată de o igienă orală necorespunzătoare. Periajul incorect și lipsa folosirii aței dentare permit acumularea plăcii bacteriene, care irită gingiile și provoacă inflamații. Modificările hormonale din timpul pubertății pot contribui, de asemenea, la sensibilitatea gingiilor. 

Este esențial să îți educi copilul despre importanța unei bune igiene orale și să îl duci la controale regulate la medicul pedodont. Specialiștii în pedodonție pot identifica și trata problemele gingivale din timp, prevenind complicațiile ulterioare. Prin menținerea unei bune igiene orale și consultarea periodică a unui medic pedodont, poți asigura sănătatea gingiilor copilului tău.

Tipuri de complicații ale gingiilor inflamate

Gingiile inflamate pot duce la complicații serioase dacă nu sunt tratate corespunzător. Este important să înțelegi aceste riscuri pentru a lua măsurile necesare de prevenire și tratament. Iată principalele complicații ale gingiilor inflamate și motivele pentru care apar:

 • Parodontita: Dacă gingivita nu este tratată, poate evolua în parodontită, o afecțiune gravă care afectează structurile de susținere ale dinților. Aceasta poate duce la pierderea dinților și la deteriorarea osului maxilar.
 • Abcese gingivale: Inflamația severă a gingiilor poate duce la formarea de abcese dentare, care sunt colecții de puroi cauzate de infecții bacteriene. Abcesele sunt dureroase și necesită tratament prompt.
 • Retracția gingivală: Inflamația cronică poate provoca retracția gingiilor, expunând rădăcinile dinților și crescând sensibilitatea acestora. Aceasta poate duce la carii radiculare și la pierderea dinților.
 • Probleme sistemice: Inflamația gingiilor poate avea efecte negative asupra sănătății generale. Studiile arată că există o legătură între bolile gingivale și afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul și complicațiile în sarcină.
 • Dificultăți în tratamentele ortodontice: Gingiile inflamate pot complica tratamentele ortodontice, îngreunând procesul de corectare a alinierii dinților. De aceea, este crucial să menții sănătatea gingiilor pentru un rezultat optim al tratamentului ortodontic.

Pentru a preveni aceste complicații, vizitează regulat un medic stomatolog și urmează sfaturile acestuia privind igiena orală. Printr-o îngrijire corespunzătoare, poți menține sănătatea gingiilor și a dinților pe termen lung.

Tipuri de tratament pentru gingii inflamate

Tipuri de tratament pentru gingii inflamate

Tratarea gingiilor inflamate este esențială pentru a preveni complicațiile și a menține sănătatea orală. Există mai multe opțiuni de tratament pe care le poți urma, în funcție de severitatea inflamației. Consultarea unui medic stomatolog te ajută să alegi cea mai potrivită metodă pentru tine. Iată principalele tipuri de tratament pentru gingii inflamate și beneficiile fiecăruia:

 1. Îngrijirea orală la domiciliu: Periajul corect de două ori pe zi și folosirea zilnică a aței dentare ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și prevenirea inflamației gingiilor. Este o metodă eficientă de menținere a sănătății gingiilor pe termen lung. Un studiu recent, arată că aproximativ 63% dintre britanici își periază dinții de două ori pe zi, iar 53% dintre oameni din diverse țări din Europa își periază dinții de două ori pe zi​.
 2. Detartraj și periaj profesional: Vizitele regulate la medicul stomatolog pentru detartraj și periaj profesional sunt esențiale. Aceste proceduri elimină placa și tartrul de pe dinți și sub gingii, prevenind inflamația.
 3. Apa de gură antiseptică: Utilizarea unei ape de gură antiseptice poate reduce bacteriile din cavitatea bucală, ajutând la prevenirea și tratarea inflamației gingivale. Este un supliment util la rutina ta de igienă orală.
 4. Tratament cu antibiotice: În cazurile severe de inflamație gingivală, medicul specialist poate recomanda antibiotice pentru a combate infecția bacteriană. Acestea sunt folosite pentru a reduce inflamația și a preveni răspândirea infecției.
 5. Intervenții chirurgicale: În situațiile avansate, poate fi necesară intervenția chirurgicală, cum ar fi chiuretajul gingival sau grefele gingivale. Aceste proceduri ajută la restabilirea sănătății gingiilor și prevenirea pierderii dinților.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, combină aceste tratamente cu vizite regulate la medicul stomatolog și respectarea recomandărilor acestuia. Astfel, vei putea menține gingiile sănătoase și vei preveni complicațiile pe termen lung.

Este recomandat să tratăm gingiile inflamate de acasă?

Tratarea gingiilor inflamate de acasă poate fi eficientă pentru formele ușoare de inflamație, dar este esențial să urmezi metode corecte și să consulți un plan de tratament adecvat. Igiena orală riguroasă este primul pas. Periajul corect de două ori pe zi și folosirea aței dentare zilnic îndepărtează placa bacteriană care cauzează inflamația. Apa de gură antiseptică poate completa rutina ta de îngrijire, reducând bacteriile din cavitatea bucală. 

Totuși, pentru inflamațiile severe sau persistente, trebuie să te adresezi unui specialist. Acesta poate evalua situația și poate recomanda tratamente profesionale, cum ar fi detartrajul sau administrarea de antibiotice. Ignorarea simptomelor sau tratamentul exclusiv la domiciliu poate duce la complicații grave. Prin urmare, combină îngrijirea de acasă cu vizite regulate la medicul stomatolog pentru a menține sănătatea gingiilor tale.

Cum prevenim inflamarea gingiilor

Prevenirea inflamării gingiilor începe cu o igienă orală corespunzătoare și vizite regulate la medicul stomatolog. Periajul dinților de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor și folosirea aței dentare zilnică sunt esențiale. Acestea ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene care provoacă inflamația gingiilor. Este important să-ți periezi dinții timp de cel puțin două minute și să te asiguri că acoperi toate suprafețele, inclusiv linia gingiilor. Utilizarea unei ape de gură antiseptice poate reduce bacteriile din cavitatea bucală, oferind o protecție suplimentară.

Pe lângă igiena orală, adoptarea unui stil de viață sănătos contribuie semnificativ la prevenirea inflamației gingiilor. O dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, sprijină sănătatea gingiilor. Evită fumatul, deoarece acesta crește riscul de boli gingivale. Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt esențiale pentru a detecta și trata din timp orice semn de inflamație. Medicul specialist poate oferi recomandări personalizate și tratamente preventive pentru a menține sănătatea gingiilor tale.

Tratează-te cu încredere la smile4kids

Pentru tratarea gingiilor inflamate, poți avea încredere în Smile4Kids. Suntem specializați în îngrijirea dentară pediatrică, oferind servicii profesionale și prietenoase pentru cei mici. Abordarea noastră dedicată și personalizată asigură tratamente eficiente pentru gingii inflamate și prevenirea complicațiilor. 

La Smile4Kids, utilizăm cele mai moderne tehnici pentru a menține sănătatea orală a copiilor tăi. Vizitele regulate la medicul nostru specializat te ajută să identifici și să tratezi orice problemă, asigurând un zâmbet sănătos și fericit pentru copilul tău. 

Alege Smile4Kids pentru o îngrijire de calitate și o experiență pozitivă pentru cei mici!

Dr. Mirela Butuc

Fondator Clinica Smile4Kids

Medic Pedodont Specialist

Pedodontie, Inhalosedare si Implantologie

Program de lucru
Luni 08:30 - 21:00
Marti 08:30 - 21:00
Miercuri 08:30 - 21:00
Joi 08:30 - 21:00
Vineri 08:30 - 21:00
Sambata 09:00 - 15:00
Duminica Inchis

Articole

© 2022 Smile4kids.ro – Clinică stomatologică pentru copii

Call Now Button