info@smile4kids.ro

0761 888 761

Dinți cariați copii

Cauze și tratament pentru dinți cariati la copii

Dinții cariați reprezintă o problemă comună atât pentru copii, cât și pentru adulți. La Smile4Kids, oferim tratamente eficiente și personalizate pentru a asigura sănătatea dentară a pacienților noștri. În acest articol, vom explora cauzele și soluțiile pentru dinți cariați, cu accent pe îngrijirea dentară pentru copii.

Ce sunt dinții cariați?

Dinții cariați sunt rezultatul degradării smalțului dentar, cauzate de bacterii care produc acizi. Aceste bacterii se hrănesc cu zaharurile din alimente, iar acidul rezultat atacă smalțul dinților. Dacă nu sunt tratate la timp, cariile poate progresa, afectând straturile mai profunde ale dintelui și provocând durere sau infecție. La copii, carii dentare sunt mai frecvente din cauza obiceiurilor alimentare și a igienei orale neadecvate.

Cauzele apariției cariilor dentare la copii

Cauzele aparitiei cariilor dentare la copii

Cariile dentare la copii apar din diverse motive, toate legate de stilul de viață și igienă orală. Aceste cauze contribuie la dezvoltarea bacteriilor care produc acizi ce atacă smalțul dinților, ducând la formarea cariilor. Înțelegerea acestor cauze și aplicarea unor măsuri de profilaxie dentară te poate ajuta să previi apariția cariilor și să menții sănătatea dentară a copilului tău.

Principalele cauze ale apariției cariilor dentare la copii:

 • Consumul frecvent de alimente și băuturi zaharoase: Dulciurile, sucurile și alimentele procesate conțin zaharuri care hrănesc bacteriile din cavitatea bucală, generând acizi ce distrug smalțul dinților.
 • Igienă orală insuficientă: Atunci când copilul nu se spală pe dinți de două ori pe zi și nu folosește ața dentară, resturile alimentare rămân pe dinți, favorizând dezvoltarea bacteriilor și formarea cariilor.
 • Dieta bogată în carbohidrați: Consumul excesiv de alimente bogate în carbohidrați, precum pâinea, cartofii și pastele, poate duce la acumularea de plăci bacteriene și, ulterior, la carii.
 • Lipsa de fluor: Fluorul ajută la întărirea smalțului dinților și la prevenirea cariilor. Dacă apa de băut sau pasta de dinți a copilului nu conțin suficient fluor, riscul de carii și demineralizare a dinților la copii crește.
 • Predispoziție genetică: Anumiți copii sunt mai predispuși la carii din cauza factorilor genetici. Structura și compoziția smalțului dentar pot varia, influențând rezistența acestuia la atacurile acide.
 • Consumul de gustări frecvente: Mâncatul între mese, mai ales gustările dulci sau amidonoase, menține un nivel constant de acid în gură, favorizând astfel apariția cariilor.

Prevenirea cariilor dentare la copii începe cu înțelegerea și evitarea factorilor care contribuie la apariția acestora. Adoptând obiceiuri alimentare sănătoase, asigurând o igienă orală adecvată și programând vizite regulate la dentist, poți proteja dinții copilului tău de carii și alte probleme dentare. Îngrijirea dinților încă de la o vârstă fragedă este esențială pentru a menține sănătatea dentară pe termen lung.

Tipuri de carii dentare și soluții eficiente

Cariile dentare pot varia în funcție de localizarea și severitatea lor. Cunoașterea tipurilor de carii dentare este esențială pentru a asigura o îngrijire adecvată atât pentru tine, cât și pentru copiii tăi.

Tipuri principale de carii dentare:

 1. Cariile de suprafață: Cariile de suprafață afectează stratul exterior al dinților (smalțul). Acestea sunt cele mai frecvente și pot fi tratate ușor dacă sunt detectate la timp. Soluția eficientă pentru tratarea cariilor de suprafață include detartrajul și aplicarea de fluor pentru a remineraliza smalțul.
 2. Cariile interdentare: Cariile interdentare se formează între dinți, unde resturile alimentare și placa bacteriană se acumulează mai ușor. Pentru a preveni și trata aceste carii, este esențial să folosești ața dentară zilnic și să faci controale stomatologice regulate. Tratamentele pot include plombe sau coroane dentare, în funcție de severitate. În unele cazuri, pentru a îmbunătăți alinierea dinților și a ușura curățarea lor, poate fi necesar un aparat dentar.
 3. Cariile de rădăcină: Cariile de rădăcină afectează partea inferioară a dinților, în special la persoanele cu retragere gingivală. Aceste carii sunt mai comune la adulți, dar pot apărea și la copii în cazuri rare. Tratamentul implică curățarea cariilor și aplicarea de plombe speciale pentru rădăcini.
 4. Cariile de smalț și dentină: Aceste carii pătrund mai adânc decât smalțul, afectând și dentina. Cariile de dentină sunt mai dureroase și necesită tratamente mai complexe, cum ar fi obturațiile dentare sau tratamentele de canal. Este crucial să detectezi și să tratezi aceste carii cât mai curând posibil pentru a evita complicațiile.
 5. Cariile recurente: Cariile recurente se dezvoltă în jurul plombei sau coroanei existente. Acestea apar din cauza acumulării plăcii bacteriene în jurul lucrărilor dentare. Soluția eficientă constă în îndepărtarea plăcii și, dacă este necesar, înlocuirea plombei sau coroanei.

Prin recunoașterea tipurilor de carii dentare și aplicarea soluțiilor adecvate, poți asigura o sănătate dentară optimă pentru tine și familia ta!

Tipuri de tratament pentru dinți cariați la copii

Tratamentul cariilor dentare la copii variază în funcție de severitatea și localizarea acestora. Identificarea și tratarea precoce a cariilor este esențială pentru a menține sănătatea dentară a copiilor și pentru a preveni complicațiile pe termen lung. 

În continuare, vom explora principalele tipuri de tratamente disponibile pentru dinții cariați la copii:

 • Plombele dentare: Plombele sunt soluția cea mai comună pentru tratarea cariilor dentare la copii. Dentistul îndepărtează partea afectată a dintelui și umple cavitatea rezultată cu un material special, cum ar fi rășina compozită. Acest tratament este eficient pentru cariile de suprafață și cele interdentare.
 • Sigilările dentare: Sigilările dentare implică aplicarea unui strat subțire de material protector pe suprafața de mestecat a dinților, în special a măselelor. Acestea previn formarea cariilor prin sigilarea fisurilor și a șanțurilor unde se pot acumula resturi alimentare și bacterii.
 • Tratamentul cu fluor: Fluorul ajută la întărirea smalțului dinților și la prevenirea cariilor. Tratamentul cu fluor poate include aplicarea de geluri, spume sau lacuri fluorurate pe dinți, precum și utilizarea de paste de dinți și apă de gură cu fluor acasă.
 • Tratamentul de canal pentru copii (pulpotomie): În cazurile în care caria a pătruns adânc și a afectat pulpa dintelui, se poate recomanda un tratament de canal simplificat, numit pulpotomie. Acest tratament implică îndepărtarea părții afectate a pulpei și sigilarea dintelui pentru a preveni infecțiile și durerile. Pentru a face procedura mai confortabilă, medicul poate utiliza inhalosedare, care ajută la reducerea anxietății și a disconfortului pacientului.
 • Coroanele dentare pediatrice: Coroanele dentare sunt folosite pentru a restaura dinții grav afectați de carii. Acestea sunt capace prefabricate care acoperă și protejează dintele deteriorat, restabilindu-i funcționalitatea și estetica. Coroanele din oțel inoxidabil sunt adesea folosite pentru dinții de lapte.

Prin aplicarea tratamentelor adecvate, poți asigura sănătatea dentară a copilului tău și preveni apariția problemelor pe termen lung. Alegerea unui tratament prompt și corespunzător este esențială pentru a evita complicațiile și pentru a menține dinții sănătoși și puternici. Sănătatea orală a copiilor tăi este o investiție valoroasă în bunăstarea lor pe termen lung!

Cum prevenim cariile dentare

Cum prevenim cariile dentare

Prevenirea dinților cariați este esențială pentru menținerea sănătății orale atât la adulți, cât și la copii. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase și a unei igiene orale riguroase te poate ajuta să eviți formarea cariilor și să protejezi dinții tăi și ai copiilor tăi de deteriorare. 

În continuare, vom explora principalele metode de prevenire a dinților cariați, fiecare explicată pe scurt.

Menținerea unei igiene orale corecte

Spală-te pe dinți de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor. Periază dinții timp de cel puțin două minute pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare. Folosește ața dentară zilnic pentru a curăța spațiile dintre dinți, unde periuța de dinți nu poate ajunge.

Alimentația sănătoasă și echilibrată

Limitează consumul de zaharuri și alimente procesate. Optează pentru fructe, legume și alimente bogate în fibre care stimulează producția de salivă, ajutând la curățarea naturală a dinților. Evită gustările frecvente și băuturile zaharoase care pot favoriza dezvoltarea cariilor.

Aplicarea sigilărilor dentare

Sigilările dentare sunt o măsură preventivă eficientă, în special pentru copii. Acestea implică aplicarea unui strat protector pe suprafața de mestecat a măselelor pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene în fisuri și șanțuri.

Utilizarea produselor fluorurate

Fluorul ajută la întărirea smalțului dinților și la prevenirea cariilor. Folosește paste de dinți, ape de gură și geluri cu fluor. De asemenea, întreabă medicul pedodont despre tratamentele profesionale cu fluor care pot oferi o protecție suplimentară.

Vizite regulate la dentist

Un studiu realizat de Regina Maria arată că 2 din 3 români intenționează să meargă la dentist în 2024, ceea ce reprezintă cel mai mare procent din ultimii șase ani. Totodată, 33% dintre cei cu venituri peste medie merg mai des la dentist decât în perioada pandemiei, indicând o creștere a preocupării față de sănătatea dentară, arată un articol publicat recent de newmoney.ro.

Programează controale stomatologice regulate pentru a monitoriza sănătatea dentară și pentru a detecta dinților cariați în stadii incipiente. Vizitele la dentist permit și curățarea profesională a dinților, îndepărtând placa bacteriană și tartrul.

Programează o consultație cu un specialist Smile4Kids

Când vine vorba de sănătatea dentară a copiilor, nu există compromisuri. La Smile4Kids, ne dedicăm în mod special îngrijirii dinților copiilor și prevenirii problemelor precum dintii cariati. Echipa noastră de specialiști în stomatologie pediatrică înțelege nevoile specifice ale micuților și oferă tratamente personalizate și prietenoase, menite să asigure un zâmbet sănătos și luminos. 

Programând o consultație la Smile4Kids, vei beneficia de servicii profesioniste și de o abordare atentă, adaptată nevoilor fiecărui copil. Încrederea ta în noi este garantată de experiența și devotamentul nostru pentru sănătatea dentară a copiilor. 

Alege smile4kids pentru o experiență sigură și plăcută la dentist pentru cei mici!

Dr. Mirela Butuc

Fondator Clinica Smile4Kids

Medic Pedodont Specialist

Pedodontie, Inhalosedare si Implantologie

Program de lucru
Luni 08:30 - 21:00
Marti 08:30 - 21:00
Miercuri 08:30 - 21:00
Joi 08:30 - 21:00
Vineri 08:30 - 21:00
Sambata 09:00 - 15:00
Duminica Inchis

Articole

© 2022 Smile4kids.ro – Clinică stomatologică pentru copii

Call Now Button