info@smile4kids.ro

0761 888 761

Coroana dentara - Pret, tipuri si beneficii

Coroana dentară: Soluția estetică și durabilă

Când vine vorba de îmbunătățirea zâmbetului tău, coroana dentară joacă un rol esențial. Fie că ești în căutarea unei soluții pentru un dinte deteriorat sau pur și simplu dorești o îmbunătățire estetică, coroanele dentare oferă o combinație perfectă de durabilitate și estetică. În special, coroanele dentare din zirconiu reprezintă vârful tehnologiei în acest domeniu, combinând rezistența excepțională cu un aspect natural al dinților. În acest articol, vom explora detaliat ce este o coroană dentară, diferitele tipuri disponibile, inclusiv cele din zirconiu, momentele când este necesară o astfel de intervenție, procesul de aplicare, beneficiile pe care le oferă și răspunsuri la întrebările frecvente. Acest ghid este conceput pentru a te ajuta să înțelegi mai bine opțiunile disponibile și să iei decizia cea mai potrivită pentru sănătatea și estetica dinților tăi.

Ce este o coroană dentară?

O coroană dentară este un tip de restaurare dentară care acoperă complet sau "încoronează" un dinte deteriorat sau un implant dentar. Coroanele sunt utilizate pentru a îmbunătăți forma, dimensiunea, forța și aspectul estetic al unui dinte. Ele sunt deosebit de utile în situații unde integritatea structurală a dintelui a fost compromisă, cum ar fi în cazul unui dinte crăpat, deteriorat sau slăbit după o carie mare sau un tratament endodontic (tratament de canal). Coroanele pot fi fabricate din diverse materiale, inclusiv porțelan, ceramică, metal, sau o combinație de materiale. 

Coroanele din zirconiu, în special, sunt apreciate pentru rezistența lor ridicată și aspectul lor natural, fiind o alegere populară pentru restaurările care necesită atât durabilitate, cât și estetică.

Prețuri și tipuri de coroane dentare

Explorarea lumii coroanelor dentare ne dezvăluie o varietate impresionantă de opțiuni, fiecare având beneficiile sale unice. Fie că este vorba despre coroane din zirconiu, porțelan, metal sau combinații de materiale, fiecare tip are rolul său specific în restaurarea și îmbunătățirea sănătății și esteticii dinților. În continuare, vom explora diferitele tipuri de coroane dentare disponibile la cabinetul Smile4Kids, subliniind atât caracteristicile lor tehnice, cât și beneficiile pe care le oferă, astfel încât să poți face alegerea cea mai informată pentru zâmbetul tău sau al copilului tău.

Coroane din zirconiu

Coroane din zirconiu

Coroanele din zirconiu sunt un tip de restaurare dentară care utilizează oxidul de zirconiu, un material ceramic extrem de rezistent și durabil. Acest material este cunoscut pentru proprietățile sale remarcabile de biocompatibilitate, rezistență la uzură și capacitatea de a rezista la forțele de mestecat. Coroanele din zirconiu sunt apreciate în special pentru aspectul lor estetic superior, deoarece sunt translucide și se potrivesc foarte bine cu culoarea naturală a dinților înconjurători.

Unul dintre principalele avantaje ale coroanelor din zirconiu este absența metalului, făcându-le o opțiune ideală pentru pacienții care doresc o soluție complet metal-free sau pentru cei care au alergii la metale. De asemenea, zirconia are o compatibilitate excelentă cu țesuturile din gură, reducând riscul de reacții adverse sau inflamații.

Coroanele din zirconiu sunt folosite în mod obișnuit pentru a restaura dinții deteriorați sau crăpați, pentru a îmbunătăți estetica unui dinte decolorat sau malformat și sunt de asemenea o alegere populară pentru restaurările pe implanturi dentare. Tehnologia modernă de fabricare a coroanelor din zirconiu permite personalizarea detaliată a formei și culorii, asigurând astfel că fiecare coroană se potrivește perfect și arată natural.

Preț în cabinetul smile4kids: 630 RON

Coroane metalice

Coroane metalice

 

Coroanele dentare metalice sunt un tip de restaurare dentară care utilizează diverse aliaje metalice pentru a reconstrui și proteja un dinte deteriorat. Aceste coroane sunt recunoscute pentru durabilitatea și rezistența lor excepțională, fiind adesea folosite pentru restaurarea dinților din spate, precum molarii, unde forța de mestecat este cea mai mare. 

 

Unul dintre avantajele coroanelor metalice este că ele necesită îndepărtarea unei cantități mai mici de structură dentară în comparație cu alte tipuri de coroane. De asemenea, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a rezista bine la uzură și la măcinare, făcându-le o opțiune viabilă pentru pacienții care au obiceiul de a scrâșni sau de a strânge din dinți.

 

În ciuda rezistenței și durabilității lor, coroanele metalice sunt mai puțin populare în zonele vizibile ale gurii datorită aspectului lor metalic distinct. Ele sunt, însă, o soluție eficientă și durabilă pentru restaurările dentare care nu sunt în zona frontală a zâmbetului.

 

Preț în cabinetul smile4kids: 500 RON

Când este necesară o coroană dentară?

 

Coroanele dentare sunt soluții eficiente în multe situații clinice, atunci când integritatea sau estetica unui dinte este compromisă. Acestea nu doar că restabilesc funcționalitatea dentară, dar și îmbunătățesc aspectul zâmbetului. De la restaurarea dinților deteriorați la îmbunătățirea aspectului estetic, coroanele dentare oferă o abordare versatilă și durabilă în îngrijirea dentară. Să explorăm câteva dintre cele mai comune situații în care aplicarea unei coroane dentare devine necesară.

 

Cele mai des întâlnite exemple pentru care este necesară o coroană dentară:

 • Dinți fracturați sau spărturi semnificative: În cazul în care un dinte este fracturat sau are o spărtură mare în urma unui abces dentar, o coroană poate restabili structura și funcționalitatea acestuia.
 • Dinți considerabil deteriorați de carie: Când un dinte este puternic afectat și este nevoie de tratament specializat pentru carie deoarece nu mai poate fi salvat prin umpluturi convenționale, o coroană este folosită pentru a-l proteja și a-l restaura.
 • După un tratament endodontic (Tratament de canal): Dinții care au suferit un tratament de canal adesea necesită o coroană pentru a-i întări și proteja structura slăbită.
 • Îmbunătățirea esteticii unui dinte: Coroanele sunt utilizate pentru a îmbunătăți aspectul estetic al dinților decolorați, malformați sau cu dimensiuni inadecvate.
 • Puntea dentară sau implanturile dentare: Coroanele sunt esențiale în crearea punților dentare și sunt de asemenea utilizate pentru a finaliza restaurările pe implanturi dentare, oferind o soluție funcțională și estetică.

În concluzie, fie că este vorba despre restaurarea unui dinte deteriorat, îmbunătățirea esteticii unui zâmbet sau finalizarea unui tratament endodontic, alegerea unei coroane dentare, în special a celor din zirconiu, reprezintă o decizie înțeleaptă și durabilă. Coroanele din zirconiu nu doar că oferă o rezistență și o estetică remarcabile, ci și se integrează armonios cu structura naturală a dinților, promițând rezultate de lungă durată. Prin urmare, când vine vorba de sănătatea și frumusețea dinților tăi, coroanele dentare din zirconiu se dovedesc a fi o soluție de încredere și de înaltă calitate, asigurându-ți un zâmbet strălucitor și sănătos.

Procesul de aplicare a unei coroane dentare

Procesul de aplicare a unei coroane dentare

Procesul de aplicare a unei coroane dentare este un procedeu meticulos, care implică mai multe etape cheie pentru a asigura atât funcționalitatea, cât și aspectul estetic al restaurării. De la pregătirea inițială a dintelui până la cimentarea finală a coroanei, fiecare pas este esențial pentru succesul tratamentului. În următoarele rânduri, vom detalia fiecare etapă a acestui proces, oferindu-ți o perspectivă clară asupra a ceea ce poți aștepta atunci când optezi pentru o coroană dentară, fie ea din zirconiu sau alte materiale.

 

 1. Consultul inițial: Pacientul este evaluat de către medicul dentist, care va discuta despre nevoile și obiectivele tratamentului. Acesta este momentul când sunt adresate întrebări și se stabilesc așteptările.
 2. Radiografii și evaluări detaliate: Este posibil să se facă o radiografie dentară sau scanări pentru a evalua rădăcina dintelui și osul din jur, pentru a verifica dacă există infecții sau alte probleme care trebuie abordate înainte de aplicarea coroanei.
 3. Pregătirea dintelui: Dintele pe care se va monta coroana este pregătit prin sculptare sau reducere pentru a face loc coroanei. Acest proces include îndepărtarea unei porțiuni a smalțului și a dentinei pentru a asigura o potrivire corectă a coroanei.
 4. Luarea amprentei: Odată ce dintele a fost pregătit, se ia o amprentă precisă a acestuia și a dinților învecinați. Această amprentă poate fi realizată tradițional cu alginat sau digital, folosind tehnologia de scanare.
 5. Crearea coroanei: Amprenta este trimisă la un laborator dentar, unde coroana va fi fabricată. Aici, se alege materialul (zirconiu, porțelan, metal) și se personalizează coroana pentru a se potrivi cu culoarea și forma dinților naturali ai pacientului.
 6. Aplicarea unei coroane temporare: În așteptarea coroanei permanente, unii pacienți pot primi o coroană temporară pentru a proteja dintele pregătit.
 7. Testarea și ajustarea coroanei: Odată ce coroana este gata, pacientul se întoarce la cabinet pentru a testa potrivirea și confortul acesteia. Medicul dentist va efectua orice ajustări necesare pentru a asigura o aliniere corectă și o mușcătură confortabilă.
 8. Cimentarea coroanei: După ce s-au efectuat toate ajustările necesare și pacientul este mulțumit de cum arată și se simte coroana, aceasta este cimentată permanent pe dintele pregătit.
 9. Instrucțiuni de îngrijire și urmărire: În final, pacientul primește instrucțiuni despre cum să îngrijească corect coroana și sunt stabilite următoarele vizite de control pentru a monitoriza adaptarea și funcționalitatea coroanei.

Acest proces detaliat ilustrează pașii implicați în aplicarea unei coroane dentare, de la consultul inițial până la cimentarea finală și urmărirea post-tratament.

Beneficiile coroanelor dentare

Coroanele dentare reprezintă o soluție remarcabilă în domeniul stomatologic, oferind nu doar restaurări funcționale, dar și beneficii estetice impresionante. Aceste restaurări pot transforma radical nu doar sănătatea dentară, dar și calitatea vieții pacienților. Fie că este vorba de coroane din zirconiu, porțelan, metal sau combinații ale acestor materiale, fiecare tip aduce avantaje semnificative.

În continuare, vom explora cinci dintre cele mai notabile beneficii ale coroanelor dentare, evidențiind modul în care acestea pot îmbunătăți sănătatea:

 • Restaurare funcțională: Coroanele dentare restabilesc funcționalitatea dinților deteriorați sau slăbiți, permițând pacienților să mestece și să vorbească în mod normal.
 • Protecție durabilă: Oferă o protecție de lungă durată pentru dinții care au fost afectați de carii mari, fracturi sau tratamente endodontice, prevenind deteriorarea ulterioară.
 • Îmbunătățirea esteticii: Coroanele pot transforma aspectul unui dinte decolorat, malformat sau deteriorat, îmbunătățind estetica generală a zâmbetului.
 • Personalizare și potrivire naturală: Sunt personalizate pentru a se potrivi cu culoarea, forma și dimensiunea dinților naturali, oferind un aspect natural și armonios.
 • Opțiuni versatile de material: Există diverse materiale disponibile, inclusiv zirconiu și porțelan, care oferă opțiuni pentru diverse necesități și preferințe estetice.

Fiecare dintre aceste beneficii demonstrează versatilitatea și valoarea coroanelor dentare în tratamentele stomatologice. Aceste restaurări nu doar că îmbunătățesc funcționalitatea și aspectul dinților, dar contribuie și la creșterea încrederii și confortului pacienților.

Întrebări frecvente despre coroanele dentare

Întrebări frecvente despre coroanele dentare

De la ce vârstă este recomandată utilizarea coroanelor dentare, inclusiv cele din zirconiu, în tratamentele ortodontice?

Copii mici (Sub 6 ani): În general, coroanele dentare nu sunt aplicate pe dinții de lapte, cu excepția cazurilor de demineralizare a dinților în urma cărora rezultă carii severe sau după tratamente endodontice (tratament de canal) la dinții de lapte. Coroanele pediatrice, de obicei din materiale mai puțin durabile decât zirconiu, sunt folosite în aceste situații.

Copii în vârstă (7-12 ani): Poate fi necesară aplicarea coroanelor dentare în cazul unor carii extensive sau fracturi ale dinților permanenți care încep să erupă în această perioadă. Medicul pedodont selectează coroanele pe baza nevoii de durabilitate și estetică, dar sunt utilizate cu precauție datorită dezvoltării continue a maxilarului și a dinților.

Adolescenți (13-18 ani): Odată ce majoritatea dinților permanenți au erupt și au atins o dezvoltare aproape completă, coroanele, inclusiv cele din zirconiu, pot fi luate în considerare pentru restaurări durabile și estetice. Totuși, decizia finală depinde de evaluarea dentiștilor, ținând cont de creșterea și dezvoltarea individuală a fiecărui adolescent.

Adulți (peste 18 ani): Coroanele din zirconiu sunt des utilizate la adulți pentru o varietate de aplicații, inclusiv restaurări după carii extinse, tratamente endodontice, îmbunătățirea esteticii dinților și în cazul implanturilor dentare. Sunt preferate pentru durabilitatea și aspectul lor estetic superior.

Este important de reținut că această împărțire este orientativă și deciziile specifice legate de utilizarea coroanelor dentare trebuie să fie întotdeauna personalizate în funcție de necesitățile și condițiile individuale ale pacientului. Evaluarea și recomandarea unui medic dentist sau a unui specialist sunt esențiale pentru a determina cel mai potrivit plan de tratament pentru fiecare vârstă și situație.

Cât costă o coroană dentară din zirconiu în 2024?

Costurile pot varia în funcție de nevoile individuale ale pacientului, cum ar fi necesitatea unor proceduri suplimentare (de exemplu, tratamente de canal sau reconstrucții dentare). 

 

În general, coroanele din zirconiu sunt printre opțiunile mai scumpe datorită materialului de înaltă calitate și a aspectului estetic superior. Prețurile pot varia între 600 și 2500 de lei.

Ce tipuri de coroane dentare din zirconiu recomandați pentru copii în tratamentele ortodontice?

În tratamentele ortodontice pentru copii, coroanele dentare, inclusiv cele din zirconiu, sunt folosite în situații specifice și cu anumite considerații. Deși coroanele din zirconiu sunt mai frecvent recomandate pentru adulți datorită durabilității și esteticii lor, pot exista cazuri în care sunt adecvate și pentru copii.

Iată câteva considerații atunci când se recomandă coroane din zirconiu pentru copii în tratamentele ortodontice:

 1. Coroane din zirconiu cu grosime redusă: Pentru copii, este important să se folosească coroane care necesită o îndepărtare minimă a țesutului dentar. Coroanele din zirconiu proiectate cu o grosime redusă pot fi o opțiune, menținând cât mai mult din structura dentară naturală.
 2. Coroane din zirconiu pentru dinți permanenți: În cazul în care un copil are dinți permanenți care necesită restaurare, coroanele din zirconiu pot fi o opțiune datorită rezistenței și aspectului estetic. Acestea sunt mai des recomandate pentru dinții anteriori, unde estetica este mai importantă.
 3. Coroane din zirconiu în cazuri speciale: În situații speciale, cum ar fi în cazul unor deteriorări severe ale dinților sau tratamente endodontice (de canal) la dinții permanenți ai copiilor, coroanele din zirconiu pot fi luate în considerare pentru protecția și funcționalitatea acestora pe termen lung.

Coroanele pentru copii trebuie să fie aplicate cu grijă, luând în considerare creșterea și dezvoltarea maxilarului și dinților copilului. De asemenea, este important să se urmărească îndeaproape evoluția copilului, pentru a asigura că tratamentul rămâne eficient și confortabil pe măsură ce crește.

Cum se compară coroanele dentare din zirconiu cu alte materiale folosite în stomatologie?

Coroanele dentare din zirconiu se disting în stomatologie datorită combinației lor unice de estetică și durabilitate. Sunt foarte apreciate pentru aspectul lor natural și translucid, fiind aproape nedetectabile comparativ cu dinții naturali, ceea ce le face ideale pentru utilizarea atât la dinții anteriori, cât și la cei posteriori.

În comparație cu coroanele din porțelan, cele din zirconiu sunt mai rezistente la fracturi și sunt o opțiune mai durabilă. Deși nu sunt la fel de estetice ca porțelanul, sunt superioare în ceea ce privește rezistența și durabilitatea. Pe de altă parte, coroanele metalice rămân cea mai robustă opțiune, cu o rezistență maximă la uzură, dar sunt mai puțin estetice, fiind preferate pentru dinții posteriori.

Cât timp durează o coroană dentară din zirconiu și cum se întreține?

Coroanele dentare din zirconiu sunt renumite pentru durabilitatea lor de lungă durată, putând să reziste în mod obișnuit între 10 și 15 ani, uneori chiar mai mult, cu îngrijirea adecvată.

 

Pentru a menține o coroană din zirconiu, este esențială menținerea unei bune igiene orale, care include periajul regulat de două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și vizitele periodice la dentist pentru controale și curățări profesionale. De asemenea, este important să se evite obiceiurile care pot deteriora coroana, cum ar fi mestecarea alimentelor foarte dure sau obiceiul de a scrâșni din dinți.

Sunt coroanele dentare din zirconiu o opțiune potrivită pentru toți pacienții?

Coroanele dentare din zirconiu sunt o opțiune potrivită pentru majoritatea pacienților, oferind o combinație excelentă de estetică naturală și durabilitate. Totuși, nu sunt ideale pentru toată lumea. Ele pot să nu fie cea mai bună alegere pentru persoanele care au obiceiuri de mestecare puternică sau scrâșnire a dinților, deoarece aceste obiceiuri pot pune presiune excesivă pe coroană.

 

De asemenea, succesul coroanelor din zirconiu depinde și de sănătatea generală a gurii pacientului, inclusiv de sănătatea gingiilor și a dinților adiacenți.

Există riscuri sau efecte secundare asociate cu coroanele dentare din zirconiu?

Coroanele dentare din zirconiu sunt, în general, considerate sigure și bine tolerate de majoritatea pacienților, având un risc scăzut de reacții alergice datorită naturii lor hipoalergenice. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui tratament dentar, există potențiale riscuri sau efecte secundare.

 

Acestea pot include sensibilitatea dentară temporară după plasarea coroanei, în special la temperaturi calde sau reci, și posibilitatea unei potriviri inexacte, care poate necesita ajustări ulterioare. De asemenea, în ciuda durabilității lor ridicate, coroanele din zirconiu pot fi susceptibile la crăpare sau desprindere în cazuri rare, mai ales dacă pacientul are obiceiuri de mestecare puternică sau scrâșnește din dinți.

Alege Smile4Kids pentru sănătatea dentară a familiei

Când vine vorba despre sănătatea dentară a copiilor tăi, în special în domeniul coroanelor dentare, Smile4Kids este alegerea la care poți apela cu încredere. Înțelegem importanța unei coroane dentare bine realizate, fie că este vorba de restabilirea funcționalității unui dinte deteriorat sau de îmbunătățirea esteticii zâmbetului tânărului pacient.

 

La Smile4Kids, îți oferim o gamă variată de opțiuni, inclusiv coroane din zirconiu, potrivite pentru nevoile specifice ale copiilor. Fie că ești preocupat de aspectele legate de preț, tipuri de coroane, momentul potrivit pentru aplicarea unei coroane, procesul specific de aplicare sau beneficiile pe care le aduc aceste restaurări, echipa noastră dedicată este aici pentru a-ți răspunde la toate întrebările. 

 

Alege Smile4Kids pentru a asigura un zâmbet sănătos și strălucitor pentru întreaga familie, având certitudinea că îngrijirea dentară a copiilor tăi este în mâini profesionale și experimentate!

Dr. Mirela Butuc

Fondator Clinica Smile4Kids

Medic Pedodont Specialist

Pedodontie, Inhalosedare si Implantologie

Program de lucru
Luni 08:30 - 21:00
Marti 08:30 - 21:00
Miercuri 08:30 - 21:00
Joi 08:30 - 21:00
Vineri 08:30 - 21:00
Sambata 09:00 - 15:00
Duminica Inchis

Articole

© 2022 Smile4kids.ro – Clinică stomatologică pentru copii

Call Now Button