info@smile4kids.ro

0761 888 761

Aparat dentar și tratamente ortodontice avansate

Dacă te gândești că s-ar putea să ai nevoie de un aparat dentar sau ți-ai manifestat curiozitatea despre tratamentele ortodontice avansate, ai ajuns în locul potrivit. Un aparat dentar nu este doar un instrument pentru un zâmbet estetic; este o cale spre o sănătate orală îmbunătățită și o calitate a vieții mai bună. În acest articol, vei descoperi tot ce trebuie să știi despre aparatele dentare, de la diferitele tipuri disponibile și prețuri, până la momentul potrivit pentru a opta pentru unul. Vom explora împreună procesul de tratament ortodontic și beneficiile pe care le poate aduce un aparat dentar. În plus, am pregătit răspunsuri la întrebările frecvente pe care le ai în legătură cu această opțiune de tratament. Așadar, hai să demistificăm împreună acest subiect și să aflăm cum un aparat dentar poate fi cheia către un zâmbet mai frumos și mai sănătos.

 

Cuprins:

 1. Ce este un aparat dentar?
 2. Aparat dentar: preț și diverse tipuri existente
 3. Cand știi ca ai nevoie de un aparat dentar?
 4. Procesul de tratament ortodontic cu aparat dentar
 5. Beneficiile tratamentului ortodontic cu aparat dentar
 6. Întrebări frecvente
 7. De ce să alegi clinica smile4kids

Ce este un aparat dentar?

Aparatul dentar este un instrument medical avansat, esențial în procesul de corectare a malocluziilor și de îmbunătățire a armoniei dentare. Prin designul său precis, acesta joacă un rol fundamental în atingerea obiectivelor de sănătate și estetică orală.

Concret, un aparat dentar este un ansamblu de componente precise – bracket-uri, arcuri și benzi elastice – care lucrează împreună pentru a corecta malocluziile și a alinia dinții într-un mod estetic și funcțional. Această corectare nu doar că îmbunătățește aspectul zâmbetului, dar contribuie semnificativ la sănătatea generală a gurii, fiind o soluție practică pentru abcesele dentare, facilitând o igienă orală mai bună și reducând riscul de probleme dentare pe termen lung. 

Fie că vorbim despre aparate dentare fixe, mobile sau invizibile, fiecare tip are particularitățile sale și este adaptat nevoilor individuale ale fiecărui pacient. În acest articol, vei afla cum să alegi tipul de aparat dentar care ți se potrivește cel mai bine și cum acesta poate transforma nu doar zâmbetul tău, ci și calitatea vieții.

Aparat dentar: preț și diverse tipuri existente

Atunci când te gândești la un tratament ortodontic, este esențial să cunoști diversitatea și costurile asociate diferitelor tipuri de aparate dentare.

Fiecare opțiune, de la aparatele dentare tradiționale metalice și până la cele invizibile și moderne, precum sistemul Damon sau aliniatoarele SPARK, vine cu avantajele și costurile sale specifice. Indiferent dacă ești adult sau părinte evaluând opțiunile pentru copilul tău, informațiile furnizate aici te vor ajuta să faci o alegere informată în ceea ce privește tratamentul ortodontic și costul asociat acestuia.

Aparat dentar fix metalic (1 arcadă) 

Aparat-dentar-fix-metalic

Aparat ortodontic conceput pentru a corecta alinierea și poziția dinților pe o singură arcadă, fie superioară, fie inferioară. Acest aparat constă din bracket-uri metalice care sunt lipite pe fiecare dinte și un fir metalic (arc) care le leagă. Arcul exercită o forță controlată asupra dinților, îndreptându-i treptat în poziția dorită. Aparatul este ajustat periodic de către ortodont pentru a asigura progresul tratamentului.

Beneficii: 

 • Eficiență în corectarea malocluziilor.
 • Asigură rezultate pe termen lung.
 • Soluție cost-eficientă pentru corectarea alinierii dentare.

Preț în cabinetul smile4kids: 2,900 RON

Aparat dentar fix ICONIX (1 arcadă)

Aparat dentar fix ICONIX

Aparatul dentar fix ICONIX pentru o arcadă reprezintă o soluție modernă și estetică în ortodonție. Acest tip de aparat dentar se aplică fie pe arcada superioară, fie pe cea inferioară și combină eficiența unui aparat metalic tradițional cu un aspect mai discret. Bracket-urile ICONIX sunt fabricate dintr-un aliaj de oțel inoxidabil cu o nuanță aurie, oferind o estetică îmbunătățită, iar arcul metalic se adaptează perfect pentru a exercita forța necesară alinierii dinților.

Beneficii: 

 • Aspect estetic (bracket-urile ICONIX sunt mult mai puțin vizibile).
 • Eficiență și precizie.
 • Confort optimizat (margini netede și un profil redus).

Preț în cabinetul smile4kids: 3,000 RON

Aparat dentar fix ceramic (1 arcadă)

Aparat dentar fix ceramic (1 arcadă)

Aparatul dentar fix ceramic sau din safir pentru o arcadă este o soluție estetică avansată în domeniul ortodonției. Acest tip de aparat dentar se aplică pe o singură arcadă, fie superioară, fie inferioară, și este conceput pentru a fi cât mai discret. Bracket-urile sunt realizate din materiale ceramice sau din safir, care se potrivesc și se amestecă cu nuanța naturală a dinților, făcând aparatul mai puțin vizibil decât versiunile metalice tradiționale.

Beneficii: 

 • Aspect estetic superior (materialul imită culoarea dinților).
 • Eficiență în tratament.
 • Confort optim (reduce iritația gingiilor sau a părților moi ale gurii).

Preț în cabinetul smile4kids: 3,900 RON

Aparat dentar fix Damon System (1 arcadă)

Aparat dentar fix Damon System (1 arcadă)

Aparatul dentar fix Damon System reprezintă o tehnologie ortodontică avansată, care se distinge prin mecanismul său unic de aliniere și ajustare. Acest sistem folosește bracket-uri autoligaturante, care elimină necesitatea utilizării elastomerelor sau a ligaturilor metalice pentru a ține arcul în loc. Această caracteristică permite o mișcare mai liberă a dinților și reduce frecvența vizitelor la ortodont pentru ajustări.

Beneficii: 

 • Tratament mai rapid și confortabil (reduce frecvența vizitelor la ortodont pentru ajustări).
 • Aspect estetic plăcut (disponibile și în variante transparente).
 • Îmbunătățirea igienii orale.

Preț în cabinetul smile4kids: 4,000 RON

Aparat dentar fix Damon System Clear (1 arcadă)

Aparat dentar fix Damon System Clear (1 arcadă)

Acest aparat dentar reprezintă o variantă estetică a popularului sistem ortodontic Damon. Această versiune a sistemului Damon utilizează bracket-uri transparente, realizate dintr-un material ceramic de înaltă calitate, care se aplică pe o singură arcadă, fie superioară, fie inferioară. La fel ca și sistemul Damon tradițional, utilizează un mecanism autoligaturant care permite o mișcare mai liberă și mai confortabilă a dinților, fără a necesita elastomere sau ligaturi metalice.

Beneficii: 

 • Estetică îmbunătățită (ideal pentru un tratament ortodontic discret).
 • Confort optimizat (mai puțină tensiune și iritație în timpul tratamentului).
 • Eficiență și rezultate superioare.

Preț în cabinetul smile4kids: 5,000 RON

Aparat ortodontic invizibil SPARK (1 arcadă)

Aparat ortodontic invizibil SPARK (1 arcadă)

Aparatul ortodontic invizibil SPARK pentru o arcadă este o soluție ortodontică modernă și estetică, care folosește o serie de aliniatoare transparente, personalizate, pentru a corecta alinierea dinților. Aceste aliniatoare sunt fabricate dintr-un material clar și confortabil, și sunt proiectate pentru a se potrivi perfect peste dinții tăi, fie pe arcada superioară, fie pe cea inferioară. Spre deosebire de aparatele dentare tradiționale, sistemul SPARK folosește aliniatoare detașabile pentru a muta treptat dinții în poziția dorită.

Beneficii: 

 • Discreție și estetică (aliniatoarele SPARK sunt practic invizibile).
 • Confort superior.
 • Perfect pentru profilaxie dentară (aliniatoarele SPARK sunt detașabile). 

Preț în cabinetul smile4kids: 8,500 – 11,000 RON

Aparat dentar mobil

Aparat dentar mobil

Dispozitiv ortodontic detașabil, conceput pentru a corecta alinierea dentară și pentru a trata diverse probleme ortodontice pe o singură arcadă, fie ea superioară sau inferioară. Aparatul este realizat dintr-o combinație de plastic și metal și se mulează conform formei și dimensiunii gurii tale, oferind o metodă personalizată de tratament.

Optând pentru un aparat dentar mobil pentru o arcadă, vei beneficia de un tratament ortodontic mai flexibil și personalizat, care îți permite să continui activitățile zilnice cu minimul de inconveniente.

Beneficii: 

 • Flexibilitate și conveniență (poate fi scos în timpul meselor sau când te speli pe dinți).
 • Confort personalizat.
 • Ideal pentru corecții ușoare până la moderat.

Preț în cabinetul smile4kids: 1,600 RON

Aparat miofuncțional (Trainer)

Aparat miofuncțional (Trainer)

Aparatul miofuncțional, cunoscut și sub numele de Trainer, este un dispozitiv ortodontic modern conceput pentru a corecta obiceiurile orale dăunătoare și pentru a îmbunătăți dezvoltarea musculaturii orofaciale. Acest aparat nu este fixat pe dinți, ci este detașabil și este fabricat dintr-un material moale, flexibil. Este special proiectat pentru a fi folosit în tratamentul precoce al malocluziilor la copii și adolescenți, adesea ca o pregătire sau complement la tratamentul ortodontic tradițional.

Beneficii: 

 • Corectarea obiceiurilor dăunătoare.
 • Promovarea creșterii naturale (se stimulează dezvoltarea naturală a maxilarelor și a dinților).
 • Confort și ușurință în utilizare.

Preț în cabinetul smile4kids: 1,750 RON

Cand știi ca ai nevoie de un aparat dentar?

 

Identificarea momentului oportun pentru începerea unui tratament ortodontic cu aparat dentar poate fi o decizie complexă, care necesită o evaluare atentă. Aparatul dentar nu este doar pentru copii sau adolescenți; adulții de asemenea pot beneficia de corectările ortodontice. În general, semnele care indică nevoia unui aparat dentar includ probleme precum înghesuirea dinților, spațiile excesive între dinți sau malocluzii evidente. Un diagnostic precis, efectuat de un specialist ortodont, este esențial pentru a determina cel mai adecvat plan de tratament. 

Iată cinci exemple care indică necesitatea unui aparat dentar, oferind și beneficiile asociate fiecăruia:

 • Înghesuirea dinților: Dacă observi că dinții tăi sunt strâmtorați sau se suprapun, acesta este un semn clar că ai nevoie de un aparat dentar. Prin utilizarea aparatului dentar, se corectează înghesuirea, facilitând igiena orală și reducând riscul de carii și boli gingivale.
 • Spații mari între dinți: Spațiile vizibile între dinți pot fi nu doar o problemă estetică, ci și un semn al unor probleme dentare mai profunde. Aparatul dentar ajută la strângerea acestor spații, îmbunătățind aspectul zâmbetului tău și distribuția egală a forței la mușcătură.
 • Probleme cu mușcătura: O mușcătură incorectă, cum ar fi mușcătura deschisă, adâncă sau în cruce, poate cauza dificultăți la masticație și vorbire. Corectarea mușcăturii prin tratament ortodontic previne uzura anormală a dinților și îmbunătățește funcționalitatea masticatorie.
 • Dureri de maxilar sau probleme ATM: Dacă simți frecvent dureri la nivelul maxilarului sau ai probleme cu articulația temporo-mandibulară (ATM), acestea pot fi legate de poziția dinților. Ajustarea poziției dinților prin aparat dentar poate reduce semnificativ aceste disconforturi și îmbunătăți sănătatea articulației.
 • Dificultăți de igienă orală: Dificultatea în menținerea unei igiene orale adecvate din cauza poziționării neobișnuite a dinților este un indicator important. Alinierea corectă a dinților cu ajutorul aparatului dentar simplifică procesul de curățare și menținere a sănătății orale.

Alegerea de a începe un tratament ortodontic cu aparat dentar este o decizie importantă, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și esteticii orale. Este esențial să consulți un specialist ortodont pentru o evaluare completă și pentru a discuta despre cele mai bune opțiuni de tratament adaptate nevoilor tale specifice. Un aparat dentar personalizat nu numai că va îmbunătăți aspectul zâmbetului tău, dar va contribui și la o sănătate orală optimă pe termen lung.

Procesul de tratament ortodontic cu aparat dentar

Procesul de tratament ortodontic cu aparat dentar

 

Alegerea de a începe un tratament ortodontic cu un aparat dentar este un pas important în direcția unui zâmbet mai sănătos și mai armonios. Procesul este detaliat și personalizat de către medicul stomatolog sau medicul pedodont în cazul copiilor, acesta asigurându-se că fiecare etapă contribuie la atingerea obiectivelor estetice și funcționale. De la consultația inițială până la îngrijirea aparatului dentar, fiecare pas este esențial.

Consultația Inițială

Consultația inițială este momentul în care îți vei întâlni ortodontul și veți discuta despre obiectivele și așteptările tale. În această fază, se vor efectua evaluări detaliate, inclusiv radiografii dentare și măsurători, pentru a determina cea mai bună strategie de tratament. Este o oportunitate excelentă de a adresa orice întrebare sau preocupare ai despre procesul de tratament cu aparat dentar.

Planificarea tratamentului cu aparat dentar

După consultația inițială, urmează etapa de planificare a tratamentului ortodontic. Aici, specialistul tău ortodont va elabora un plan personalizat, bazându-se pe evaluările inițiale. Vei primi informații despre tipul de aparat dentar recomandat, durata tratamentului și pașii specifici implicați. Această fază este crucială pentru a te asigura că tratamentul se aliniază cu nevoile și obiectivele tale individuale.

Îngrijirea aparatului dentar

Odată ce aparatul dentar este aplicat, îngrijirea acestuia devine o parte esențială a rutinei tale zilnice. Este important să urmezi instrucțiunile ortodontului tău cu privire la curățarea și întreținerea aparatului, precum și la alimentația recomandată. Îngrijirea corespunzătoare a aparatului dentar nu doar că asigură succesul tratamentului, dar contribuie și la menținerea unei bune sănătăți orale pe durata acestuia.

Beneficiile tratamentului ortodontic cu aparat dentar

Pe măsură ce explorezi opțiunile de tratament ortodontic, este important să înțelegi varietatea beneficiilor pe care le aduce un aparat dentar. Aceste beneficii depășesc cu mult aspectul cosmetic și se reflectă în îmbunătățirea funcționalității dentare, în confortul masticator și în prevenirea problemelor dentare pe termen lung. În acest segment, vom discuta despre modul în care un aparat dentar poate transforma nu doar zâmbetul tău, ci și calitatea vieții tale orale, oferindu-ți o perspectivă clară asupra impactului pozitiv al tratamentului ortodontic. 

 

Iată cinci beneficii principale pe care un astfel de tratament le aduce:

 

 1. Îmbunătățirea esteticii zâmbetului: Prin utilizarea unui aparat dentar, alinierea incorectă a dinților este corectată, ceea ce transformă zâmbetul tău și îți sporește încrederea în sine. Un zâmbet armonios are un impact pozitiv atât în viața personală, cât și în cea profesională.
 2. Prevenirea eroziunii dentare: Malocluziile netratate pot duce la uzura neuniformă a dinților. Tratamentul ortodontic cu aparat dentar ajută la distribuirea uniformă a forței de mușcare, protejând dinții de uzură prematură și alte probleme dentare.
 3. Îmbunătățirea sănătății orale: Alinierea corectă a dinților facilitează o igienă orală mai eficientă, reducând astfel riscul de carii, boli gingivale și alte afecțiuni orale. Aparatul dentar contribuie semnificativ la menținerea sănătății generale a gurii.
 4. Corectarea problemelor de mușcătură: Problemele legate de mușcătura incorectă, cum ar fi mușcătura deschisă, adâncă sau în cruce, sunt eficient abordate printr-un tratament ortodontic. Corectarea acestor probleme îmbunătățește funcționalitatea masticatorie și reduce riscul de probleme ale articulației temporo-mandibulare (ATM).
 5. Promovarea sănătății generale: Există o legătură strânsă între sănătatea orală și sănătatea generală. Prin corectarea problemelor dentare cu ajutorul unui aparat dentar, contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate, inclusiv la reducerea riscului de afecțiuni asociate cu o igienă orală deficitară.

În concluzie, tratamentul ortodontic cu aparat dentar oferă mult mai mult decât un simplu beneficiu estetic. Prin îmbunătățirea alinierii dentare, nu doar că îți vei îmbogăți zâmbetul, dar vei contribui și la sănătatea ta pe termen lung!

Întrebări frecvente

De la ce vârstă poate fi aplicat un aparat dentar?

Un aparat dentar poate fi aplicat de obicei începând cu vârsta de 7-8 ani, când încep să erupă dinții permanenți. Totuși, tratamentele ortodontice sunt personalizate și pot varia în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

Care sunt etapele unui tratament ortodontic cu aparat dentar?

 1. Evaluare inițială: Consultație și radiografie dentară pentru a determina nevoile pacientului.
 2. Planificarea tratamentului: Elaborarea unui plan de tratament personalizat.
 3. Aplicarea aparatului dentar: Montarea aparatului pe dinți.
 4. Ajustări periodice: Vizite regulate la ortodont pentru ajustări.
 5. Îndepărtarea aparatului: După atingerea obiectivelor tratamentului.
 6. Retenție: Utilizarea unei plăci de retenție pentru a menține rezultatele.

Cât costă un aparat dentar în 2024?

Costul unui aparat dentar în 2024 variază în funcție de tipul aparatului, complexitatea cazului și durata tratamentului. Prețurile pot începe de la câteva mii de lei și pot ajunge la sume mai mari pentru opțiuni mai avansate, cum ar fi aparatele dentare invizibile.

 

Te invităm să consulți lista de prețuri a cabinetului smile4kids!

Ce recomandări de aparat dentar aveți pentru copii?

 • Aparat metalic tradițional: Durabil și eficient pentru majoritatea problemelor ortodontice.
 • Aparat dentar colorat: Oferă un aspect vesel, atrăgând copiii să le poarte cu entuziasm.
 • Aparat mobil: Bun pentru corectarea problemelor minore sau ca etapă preliminară a tratamentului.

Ce recomandări de aparat dentar aveți pentru adulți?

 • Aparat dentar invizibil: Ideal pentru adulți care caută o soluție discretă.
 • Aparat dentar ceramic: Mai estetic decât cel metalic, se integrează bine cu culoarea naturală a dinților.
 • Aparat dentar lingual: Montat pe partea internă a dinților, invizibil în timpul zâmbetului.

De ce să alegi clinica smile4kids

La clinica smile4kids, înțelegem importanța unui zâmbet sănătos și armonios, indiferent de vârstă. Alegându-ne pentru tratamentul ortodontic cu aparat dentar, beneficiezi de expertiza unei echipe dedicate și de o gamă largă de soluții personalizate!

 

Fie că te interesează un aparat dentar tradițional, ceramic sau chiar unul invizibil, la smile4kids găsești opțiunile potrivite pentru nevoile tale sau ale copilului tău. Ne angajăm să oferim tratamente ortodontice de calitate, care nu doar că îmbunătățesc estetica zâmbetului, dar contribuie semnificativ la sănătatea orală generală. 

 

Alege clinica Smile4Kids pentru un parcurs clar și transparent al tratamentului, de la consultația inițială și până la finalizarea cu succes a acestuia. Îți stăm la dispoziție pentru a transforma fiecare zâmbet într-o expresie a încrederii și a sănătății!

Dr. Mirela Butuc

Fondator Clinica Smile4Kids

Medic Pedodont Specialist

Pedodontie, Inhalosedare si Implantologie

Program de lucru
Luni 08:30 - 21:00
Marti 08:30 - 21:00
Miercuri 08:30 - 21:00
Joi 08:30 - 21:00
Vineri 08:30 - 21:00
Sambata 09:00 - 15:00
Duminica Inchis

Articole

© 2022 Smile4kids.ro – Clinică stomatologică pentru copii

Call Now Button