info@smile4kids.ro

0761 888 761

Utilizarea antibioticelor în timpul tratamentelor dentare la copii este un subiect controversat, iar în acest sens, au existat numeroase studii. Întrebarea care se pune frecvent în clinica noastră este dacă și când sunt recomandate antibioticele în cazul tratamentelor stomatologice pentru copii.

Cel mai important aspect este că majoritatea procedurilor dentare din stomatologia pediatrică nu prezintă risc de bacteriemie în rândul copiilor sănătoși clinic și astfel nu se impune o medicație cu antibiotice. Tratamentul medicamentos este recomandat în special cu scopul de a trata infecțiile bacteriene, fungice și virale.

Când sunt recomandate antibioticele?

Cariile dentare ce au dus deja la infecții care pot afecta starea generală de sănătate necesită de cele mai multe ori o medicație cu antibiotic.

Infecțiile dentare se prezintă de obicei cu simptome de durere, febră și inflamații la nivelul feței.

Un copil care prezintă o inflamație la nivelul feței ca urmare a unui abces dentar poate avea nevoie de un tratament cu antibiotice, dacă medicul pedodont constată că este un caz mai grav: infecție sistemică sau chiar septicemie. Părinții ar trebuie să știe că nici abcesul dentar nu trebuie neglijat, el poate necesita chiar și o intervenție chirurgicală.

Este esențial de reținut faptul că antibioticele în tratamentele stomatologice la copii se iau doar la recomandarea medicului pedodont: în doze stabilite ținând cont de vârsta și greutatea copilului.

Traumatismele dentare implică dinți fisurați, fracturați sau chiar avulsionați. Aceste traumatisme pot avea consecințe grave afectând atât țesuturile moi, cât și pe cele dure ale cavității bucale. În funcție de gravitatea accidentului, medicul pedodont poate recomanda tratament cu antibiotice pentru a evita riscul unei infecții.

Tratamentele chirurgicale și endodontice reprezintă managementul precoce al dinților infectați, urmat de terapia cu antibiotice.

Profilaxia antibiotică în tratamentele pedodontice, trebuie luată în calcul în anumite situații, aceasta fiind un ajutor esențial în situațiile în există riscul de bacteriemie. Această profilaxie implică administrarea de antibiotice înainte de începerea terapiei dentare cu un potențial infecțios.

Durata tratamentului cu antibiotice

Potrivit American Academy of Pediatric Dentistry, antibioticele sunt recomandate ca și în cazul adulților (doza în schimb este mult mai mică) să fie administrate pe o durată între 5 și 7 zile, în funcție de tipul de antibiotic.

Antibioticele afectează dinții copiilor?

Potrivit unor studii, unele antibiotice, precum cele din gama tetraciclinelor, influențează în mod clar dezvoltarea dintelui, provocând decolorarea dinților. Anumite studii au indicat că utilizarea antibioticelor/amoxicilinei este asociată cu defecte ale smalțului, caracteristica comună fiind hipomineralizarea.

În acest sens, antibioticele trebuie recomandate doar în situații de risc major și doar la recomandarea medicului specialist pedodont.

Dr. Mirela Butuc

Fondator Clinica Smile4Kids

Medic Pedodont Specialist

Pedodontie, Inhalosedare si Implantologie

Program de lucru
Luni 08:30 - 21:00
Marti 08:30 - 21:00
Miercuri 08:30 - 21:00
Joi 08:30 - 21:00
Vineri 08:30 - 21:00
Sambata 09:00 - 15:00
Duminica Inchis

Articole

© 2022 Smile4kids.ro – Clinică stomatologică pentru copii

Call Now Button