fbpx

info@smile4kids.ro

0761 888 761

Cariile dentare provoacă durere, neplăceri și pot duce până la pierderea dinților și afectarea dezvolării dentiției permanente.Prevenția cariilor la copii este esențială dacă vreți să vă bucurați în fiecare zi de zâmbetul lor frumos și sănătos. Pe lângă o igienă corespunzătoare, controale regulate o dată la 6 luni în cabinetul stomatologic și periajul profesional, trebuie să știți că și alimentația joacă un rol important în apariția dar și în preveția cariilor dentare.Recomandăm ca prima vizită la medicul pedodont să aibă loc încă din primul an de viață, atunci când după un control de rutină, medicul va oferi părinților și sfaturi importante legate de alimentație, mai ales că obiceiurile alimentare se formează încă din primul an de viață.O dantură frumoasă și sănătoasă se menține cu ajutorul unei diete echilibrate, cu alimente ce conțin antioxidanți și proteine.Atunci când vorbim de sugari și prevenția apariției cariei de biberon, recomandarea noastră este să evitați îndulcirea laptelui sau a ceaiului cu zahăr sau miere atât pe perioada nopții, cât și a zilei. De asemenea, este esențială igiena dentară după fiecare masă. Dinții de lapte sunt mai predispuși apariției cariilor, tocmai de aceea igiena este esențială. În cazul în care dințișorii nu au erupt, curățarea cavității orale se realizează cu ajutorul unui tifon steril îmbibat în apă și așezat în jurul degetului arătător al mamei. Acesta are rolul de a curăța cavitatea orală și de a îndepărta bacteriile.Dacă vorbim de copii mici a căror alimentație a fost deja diversificată sau de cei mai mari, iată care sunt alimentele ce trebuie evitate sau consumate cu moderație:

  • Dulciurile atacă structurile dentare

Știm deja că dulciurile sunt preferatele copiilor și că nu le putem refuza o astfel de plăcere. Ce e de făcut? Imediat după consumarea alimentelor ce conțin zahăr un rol important îl joacă igiena dentară. Cu cât zahărul rămâne mai mult timp pe dinți, cu atât bacteriile produc mai mulți acizi care în timp duc la apariția cariilor, care netratate la timp duc până la pierderea dinților.

  • Băuturile carbogazoase fac și ele mult rău dinților.

Ele creează un nivel ridicat de aciditate în mediul bucal, ceea ce favorizează apariția cariilor.

  • Citricele (lămâi, portocale, grapefruit) și mierea sunt alimente acide,

tocmai de aceea recomandăm ca ele să fie consumate cu moderație.

  • Produsele bogate în zahăr, amidon și carbohidrați

Pentru a evita apariția cariilor, după fiecare gustare (prăjituri, bomboane, chipsuri, fursecuri…) este de asemenea necesar periajul dentar pentru a elimina din cavitatea bucală resturile alimentare.

  • Fructele uscate, jeleurile, guma de mestecat sunt produse care se lipesc de

dinți și astfel vor hrăni bacteriile, favorizând apariția plăcii bacteriene și implicit a cariilor.

  • Produsele făinoase sunt și ele un alt factor al aparițiilor cariilor. Prin

masticație, saliva descompune amidonul în zahăr, iar acesta ajunge între spațiile dinților.

Care sunt alimentele care pot preveni apariția cariilor dentare la copii

Există și alimente recomandate copiilor și care contribuie la menținerea sănătății orale: peștele, morcovii, legumele verzi, laptele și brânzeturile.Legumele – prin masticația îndelungată, fiind alimente fibroase, crește cantitatea de salivă, iar în acest fel acizii sunt neutralizați. Având un pH neutru este redus riscul apariției cariilor.Laptele și brânzeturile – au un nivel crescut de calciu, astfel că aceste produse au rolul de a preveni apariția cariilor și de a întări structurile dentare.Carnea, peștele și tofu sunt bogate în fosfor, un alt mineral important ce are rolul de a proteja smalțul dinților.Merele și precum și alte fructe bogate în fibre ajută în autocurățarea dentară, împrospătând și respirația. Acest tip de fructe, deși conțin zaharuri, nu cresc riscul apariției cariilor.

Str. Crângului Nr. 4, Sector 1, Bucuresti

Email : info@smile4kids.ro
Facebook : Smile4Kids

Telefon : 0761 888 761

© 2022 Smile4kids.ro – Clinică stomatologică pentru copii

Call Now Button