SFATURI PENTRU O IGIENA ORALA COMPLETA SI CORECTA
PLACA DENTARA
Este o pelicula aderenta care se formeaza pe dinti. In combinatie cu glucidele(zaharuri) formeaza un acid care ulterior va ataca smaltul dintelui, rezultand astefel cariile dentare. Problemele dentare se numara printre cele mai frecvente probleme de sanatate in randul copiilor, iar printre factorii responsabili pentru acest fapt sa numara alimentatia bogata in zaharuri si igiena orala defectuoasa.
Dupa fiecare masa resturile alimentare ce raman pe dinti si intre dinti favorizeaza formarea si depunerea placii bacteriene si a tartrului dentar, aparand astefel caria dentara, a bolilor gingivale si in final pierderea dintilor. Placa dentara poate fi indepartata prin efectuarea acasa a periajului dentar zilnic, folosind tehnicile corecte si prin periajul profesional realizat in cabinetul stomatologic, la un interval de 6 luni.
Recomandam periajul dentar regulat si folosirea mijloacelor complementare-ata dentara, apa de gura si dusul bucal.
ATA DENTARA(DENTAL FLOSS)
- reduce riscul aparitiei cariilor interdentare( intre dinti) cu pana la 70 -80 la suta, daca este folosita corect in fiecare zi, ajungand astfel in locurile unde periuta dentara nu poate ajunge
- poate fi simpla sau cu diverse arome, gasita in comert la cutie sau cu maner.
PERIUTA DE DINTI MANUALA
- se inlocuieste la 2 luni, deoarece perii se deterioreaza, iar periajul dentar nu mai este eficient.
- trebuie sa aiba perii moi( soft) sau medii( medium).
PERIUTA DE DINTI ELECTRICA
- ajuta la o indepartare mai eficienta a placii baceriene. Se utilizeaza ca o perita dentara manuala, asigurand in plus si alte tipuri de miscari( pulsatii, oscilatii, ultrasunete)
PASTA DE DINTI
- majoritatea pastelor de dinti contin flour, ca si o substanta antiseptica, altele mai pot contine o componenta usor abraziva pentru o curatare in plus mai eficienta a suprafetelor dentare.
- toate acestea sunt utile daca pasta de dinti este utilizata impreuna cu periuta de dinti folosind tehnica binecunoscuta de periaj-de la gingie catre dinte.
APA DE GURA
- nu inlocuieste periajul, doar completaza periajul dentar.
DUSUL BUCAL
- dusul bucal vine in completarea igienei orale, indicat pentru curatarea zonelor greu accesibile si pentru masajul gingival.
NETRATAREA CARIILOR DINTILOR TEMPORARI
- Academia Americana de stomatologie pediatrica recomanda ca, cel putin la 6 luni, dupa acest moment, in jurul varste de 1 an,ar trebui ca, copilul sa aiba parte de prima consultatie realizata de medicul stomatolog pediatru.
- medicul pedodont monitorizeaza de aproape evolutia dintilor si a gingiilor copilului, astefel se vor evita posibilele afectiuni care netratate la timp pot declansa tratamente complexe,dureroase, de lunga durata si costisitoare.
NETRATAREA CARIILOR LA COPII, POATE AFECTA IN TIMP INTREGUL ORGANISM, PRIN:
- dispersarea bacteriilor in sange
- afectiuni ale cailor respiratorii
- afectiuni cardio–vasculare
- afectiuni ale rinichilor si articulatiilor
Netratarea cariilor la dintii de lapte poate provoca durere, poate duce la extinderea acestora , raspandirea infectiei in intreg organismul si afectarea mugurilor dintilor permanenti.
Cariile netratate duc si la malpozitii ale dintilor; – in momentul in care se pierde dintele de pe arcada, din cauza cariei dentare netratate, dintii vecini se vor deplasa pentru a oferi masticatia necesara. Acest lucru conduce la malpozitionari ale dintilor permanenti si chiar la schimbarea fizionomiei copilului.