Radiografia dentară în cazul copiilor este recomandată în anumite situații, precum în tratarea infecțiilor de canal, dar și în cazul obturațiilor pentru a evita astfel riscul unui tratament incomplet. De cele mai multe ori, efectuarea radiografiei este vitală pentru sănătatea orală a copiilor, nu doar în cazul procedurilor de restaurare sau în cazul cariilor interdentare sau al infecțiilor, ci și pentru diagnosticarea problemelor ortodontice. Modul de creștere al dinților ne poate arăta cum se vor așeza dinții permanenți și poate arăta necesitatea recomandării unui aparat dentar. Diagnosticul precoce poate preveni aglomerarea severă și ne poate ghida în procesul ortodontic.
De asemenea, radiografia dentară la copii este esențială pentru ca medicul pedodont să poată pune diagnosticul corect, pentru a evita tratamentele lungi și costisitoare, dar și pentru identificarea unor probleme apărute în stare incipientă. Medicii stomatologi ai clinicii noastre nu vor abuza niciodată de radiografia dentară în cazul copiilor, dar în unele situații ea este absolut necesară.
Când sunt necesare radiografiile dentare în cazul copiilor?
Medicul stomatolog recomandă radiografiile dentare atunci când în urma consultației a observat prezența unor posibile probleme, cum ar fi infecțiile dentare, pentru a le trata în siguranță.
În anumite cazuri, medicul pedodont poate solicita o radiografie și atunci când observă o evoluție anormală a danturii pentru intervenția cu un tratament ortodontic dar și pentru:
- a detecta cariile interdentare ce nu pot fi vizibile cu ochiul liber sau cu alte instrumente;
- detectarea leziunilor dentare apărute ca urmare a unor traumatisme;
- evaluarea tratamentului endodontic realizat anterior;
- a urmări procesul de dezvoltare al danturii, a identfica dacă dinții permanenți sunt prezenți sub cei termporari și dacă ne confruntăm cu dinți ectopici sau care ar putea erupe într-un mod necorespunzător;
- a monitoriza pierderea osoasă;
- inflamații și alte anomalii dentare.
Radiografiile dentare sunt de o importanță majoră în stomatologia pediatrică pentru că pot oferi un diagnostic complet, iar medicul poate detecta orice problemă ce ar putea afecta sănătatea dentară, mai ales când vorbim de sănătatea dentară a copiilor.
Dinții temporari (de lapte) sunt importanți pentru vorbirea, digestia și dezvoltarea dinților permanenți ai copilului. Vizualizarea radiografiei și un examen oral amănunțit sunt singurele modalități prin care putem detecta deteriorarea și alte probleme de sănătate orală amintite deja.
În cadrul consultației în clinica noastră, copii și părinții discută cu medicul stomatolog pediatru despre bunele obiceiuri de igienă orală, măsurile de prevenție cum ar fi tratamentele cu fluor și sigilările dentare, menite să ofere micului pacient o sănătate orală optimă.
De asemenea, pentru prevenție și tratamente în fază incipientă, recomandăm o consultație stomatologică la fiecare șase luni.