Avantajele unui tratament ortodontic timpuriu
Dacă primul control stomatologic trebuie să aibă loc înainte de vârsta de 1 an sau imediat după ce au erupt primii dințișori, în cazul primului control ortodontic, Academia Americană de Stomatologie Pediatrică (AAPD) recomandă ca el să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani. În cadrul unui astfel de consult, medicul ortodont pediatru va analiza stadiul de dezvoltare a oaselor maxilare, alinierea dinților și mușcătura. Dacă se identifică vreo anomalie dento-facială, se recurge la corecția ei cu ajutorul unui aparat dentar sau brakeți.Un tratament timpuriu cu un aparat dentar este mult mai eficient atunci când este realizat încă din procesul de creștere și dezvoltare. În cele mai multe cazuri, un tratament ortodontic început la o vârstă mai mică ajută la reducerea duratei tratamentului ortodontic.
Când este necesar un tratament ortodontic
După ce dinții de lapte au fost înlocuiți cu dinții permanenți, putem identifica unele probleme legate de poziția incorectă a dinților. Aceste probleme apar ca urmare a unor obiceiuri vicioase cum ar fi folosirea suzetei sau a biberonului în mod excesiv, suptul degetului sau chiar o alimentație incorectă.De cele mai multe ori, unele probleme nu pot fi identificate de părinți, ci doar de medicul ortodont.Iată care sunt afecțiunile care impun purtarea unui aparat dentar:
- Dinții înghesuiți / strâmbi;
- Spații mari interdentare;
- Pierderea timpurie a dinților de lapte;
- Dinții permanenți care pot apărea mai târziu sau mai devreme;
- Malocluzii (o aliniere incorectă a dinților în momentul mușcăturii);
- Mușcătura incorectă.
Un tratament ortodontic realizat la timp va avea un impact pozitiv nu doar asupra esteticii dinților, ci și a sănătății lor. Îndreptarea dinților se realizează, în general, atunci când au erupt toți dinții permanenți.Potrivit unor studii recente, malocluziile netratate la timp, pot duce la probleme. Dinții înghesuiți nu pot fi curățați corespunzător, ceea ce poate duce la apariția afecțiunilor gingivale, dar și a cariilor, dinții protrudați (adică înclinați mult în față) sunt expuși la lovire/ciobire, ocluziile deschise pot provoca obiceiuri vicioase ce duc la dificultăți în vorbire, iar ocluziile încrucișate pot provoca dezvoltarea și tocirea inegală a dinților.Aparatele dentare existente la ora actuală sunt confortabile și mai puțin vizibile, astfel că cei mici nu vor avea probleme în a purta astfel de aparate dentare.
Obiceiuri vicioase la copii
Pentru o dezvoltare armonioasă a aparatului dento-maxilar, părinții trebuie să fie atenți și să încerce pe cât posibil să elimine obiceiurile vicioase precum:
- Deglutiția infantilă (interpunerea limbii între arcade) este normală în cazul sugarilor. După erupția dinților, persistența acestui obicei poate duce la apariția ocluziei deschise, prin deformarea oaselor maxilare.
- Suptul degetului după vârsta de 3 ani, poate duce la apariția unei ocluzii în acoperiș, o problemă dentară ce poate fi remediată doar cu aparat dentar.
- Respirația cu gura deschisă poate avea ca și consecințe uscarea mucoaselor, carii, ocluzie deschisă, precum și îngustarea maxilară.
- Bruxismul poate provoca fracturi ale smalțului dentar, o dezvoltare incorectă, afectarea pulpei dentare. Dacă copilul se confruntă cu bruxism nocturn, se recomandă gutierele speciale de bruxism.
- Alte obiceiuri nocive pot fi: sprijinul în bărbie (deformarea maxilarului), ținutul de obiecte dure între dinți, sprijinul pe lateralul mandibulei (oprește dezvoltarea mandibulei).