info@smile4kids.ro

0761 888 761

Sănătatea orală este esențială atât la copii cât și la adolescenți. Pentru a preveni și a trata la timp, este important să știm care sunt cele mai frecvente afecțiuni stomatologice ce pot apărea la copii și adolescenți și cum pot fi tratate acestea, astfel încât să ne bucurăm din plin de zâmbetele copiilor noștri.

În plus, în clinica noastră, medicii stomatologi vor oferi copiilor și părinților toate recomandările necesare pentru menținerea sănătății orale și menținerea unei bune igiene orale.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni stomatologice la copii și adolescenți?

Caria dentară este cea mai întâlnită afecțiune în rândul bebelușilor, copiilor și adolescenților. Dacă nu sunt tratate la timp, cariile avansează rapid și pot duce până la pierderea dintelui. Tratamentul cariei dentare este cea mai întâlnită procedură stomatologică ce se realizează atât în cazul copiilor cât și al adolescenților.

Tratamentul implică curățarea zonei afectate și obturația coronară.

Cariile dentare se pot clasifica în funcție de stadiul cariei și pot fi: superficiale, medii sau profunde.

Recomandăm părinților să acorde atenție și cariilor apărute pe dinții temporari (dinții de lapte), pentru că de sănătatea acestora depinde creșterea și dezvoltarea dinților permanenți.

Demineralizările dentare sunt și ele des întâlnite în cazul copiilor și pot afecta atât dinții de lapte, cât și dinții permanenți. Această afecțiune este primul semn care indică apariția unei carii și poate fi identificată sunt forma unor pete alb-cretoase pe suprafața dinților. Principala cauză a apariției demineralizărilor dentare este acumularea de placă bacteriană.

Tratamentul demineralizărilor presupune aplicarea unor geluri pe bază de fluor, fiind recomandat și periajul profesional realizat în cabinetul stomatologic care ne garantează îndepărtarea plăcii bacteriene și implicit prevenția demineralizărilor și a cariilor dentare.

Abcesul dentar este un proces inflamator în care o parte din țesutul de lângă gingie/dinte este umplută cu puroi. O astfel de afecțiune poate provoca dureri ce pot iradia spre urechi și gât. De obicei, abcesul dentar pornește de la o carie dentară lăsată netratată și care se infectează. Nu trebuie neglijată pentru că infecția se poate extinde dincolo de maxilar, spre gât și chiar spre alte părți ale corpului, afectând grav starea generală de sănătate.

Gingivita este o infecție ce apare ca urmare a igienei necorespunzătoare. Practic, placa bacteriană și tartrul se acumulează pe suprafața dinților, ceea ce va duce la inflamația gingiei, sângerări și chiar la pierderea dinților, tocmai de aceea, în clinica noastră ne concentrăm pe prevenție, tratamente de calitate, realizate fără durere într-o atmosferă plăcută și confortabilă pentru cei mici.

Pierderea timpurie/târzie a dinților de lapte

Dinții de lapte au un rol foarte important în dezvoltarea dentiției permanente, tocmai de aceea pierderea prematură poate duce la migrarea celorlalți dinți și apariția înghesuirilor dentare, iar în cazul în care dinții de lapte cad foarte târziu, există riscul ca dinții permanenți să crească strâmb.

O vizită la medicul pedodont vă poate scuti de astfel de probleme, iar procesul de schimbare a dentiției va decurge absolut normal.

Problemele ortodontice afectează în medie 1 din 5 copii. Unele sunt de natură genetică, în timp ce altele au strânsă legătură cu obiceiurile vicioase de genul: suptul suzetei sau al degetului sau pierderea prematură a dinților datorită gingivitei grave sau a cariilor profunde. Malocluzia dentară este o aliniere incorectă a dinților în momentul mușcăturii. Această problemă poate fi identificată de medicul ortodont în urma unei consultații în care se vor recomanda tratamentele de corectare a acestei afecțiuni. Realizate la timp, tratamentele ortodontice vor scuti viitorul adult de alte probleme ce pot apărea în urma înghesuirilor dentare.

Afecțiunile stomatologice la copii și adolescenți nu trebuie ignorate, ele reprezentând probleme medicale serioase ce pot avea consecințe asupra stării generale de sănătate.

Medicii stomatologi din cadrul Smile4Kids au o vastă experiență și vă stau la dispoziție cu tratamente fără durere, sfaturi utile pentru prevenția și tratamentul afecțiunilor stomatologice la copii și adolescenți.

Dr. Mirela Butuc

Fondator Clinica Smile4Kids

Medic Pedodont Specialist

Pedodontie, Inhalosedare si Implantologie

Program de lucru
Luni 08:30 - 21:00
Marti 08:30 - 21:00
Miercuri 08:30 - 21:00
Joi 08:30 - 21:00
Vineri 08:30 - 21:00
Sambata 09:00 - 15:00
Duminica Inchis

Articole

© 2022 Smile4kids.ro – Clinică stomatologică pentru copii

Call Now Button